esmaspäev, 28. oktoober 2013

Sügispilk itaallaste keldritesse, sahvritesse ja ravimtaimede riiulisse.



Võin käsi piibli peal vanduda, et Itaalia linnaelanike kortermajade keldrites on vaid autogaraazid ja kui auto kõrval peaks olema pisutki vaba ruumi, siis seal on vana kola. Korteri sisemuses asuvates panipaikades, aga on hoiul kasutu kraam, mida võib-olla kunagi tulevikus läheb vaja. Ravimtaimi ei ripu „kunksmoori“ köögi kombel, mitte ainsamaski ruuminurgas. Need üksikud linnakodanikud, kes pärinevad nn. ürgajast ja nostalgia mõttes keedavad talveks mustikamoosi ning tomatikastmeid, elavad tavaliselt eramutes või ridaelamutes, kus on võimalik hoidiseid jahedamas ruumis säilitada. 
Elan Pisa linnas, mille elanike arv koos eeslinnadega ulatub ligi 100 000-ni ning käesoleval sügisel olen näinud vaid kahte inimest, kes koos minuga linna lähiümbruse tühermaadel viigimarju korjasid.  Viigimarjad küpsevad puu otsas nö. järkjärgult ja iga kord kui läksin „marjule“ võisin olla raudkindel, et keegi teine pole minust ette jõudnud.  Saak oli väga rikkalik ja ulatus parematel päevadel 40 kilogrammini, mille keetsin kõik moosiks. On väga raske mõista, miks  rahvas suhtub ükskõikselt ülimaitsvate viljade all lookas olevatesse puudesse.  On ju teadupoolest majanduskriis, 40% noortest on töötud, riik ägab immigrantide koorma all JA MITTE KEEGI EI KORJA ei kreeka pähkleid ega viigimarju, kusjuures nende kilohind supermarketites ulatub  7-8 euroni. Ma pole näinud mitte kedagi, kes  korjaks loorberilehti, rosmariinioksi, saialilli, salveid, lavendlit jms., mis kõik kasvavad looduses täiesti vabalt ilma inimliku hooleta. Lõuna-Itaalias märkasin pidevalt, et mõned linnaelanikud korjasid metsikult kasvavat apteegitilli ja nurmedelt mitmeid erinevaid taimi, mida sobis potti panna või kuivatada, kuid Põhja-Itaalias seda ei näe.
Maaelanike keldrites on muidugi asi täiesti teistsugune, sest nemad on ju need, kes linnarahvast toidavad. Maarahva keldris on vein ja oliiviõli ning tomatikastmed kindlal kohal.   Ajakirjanduslikust huvist käisin sel sügisel viinamarjaistanduses tööl ja selle veinimõisa pere tööpuuduse üle ei kurda :)
Itaallased on teoreetiliselt vägagi teadlikud tervislikust toitumisest, mahetoodangust, ravimtaimedest, kuid nad leiavad siiski, et hoopis mugavam on ravimid osta apteegist ja moosid-mahlad supermarketist. Loodustoodete apteegid ehk erboristeriad on klientide poolest vaesed, aga tavalises apteegis peab sisenedes kohe võtma järjekorranumbri, sest rahvast on seal alailma. Pisa linnas on aasta tagasi avatud ka mahetoodangu kauplus koos taimeravi apteegiga, kuid hetkel on see suletud, sest toimub omanikuvahetus. Hinnad mahetoodangul on 3 kuni 7 korda kõrgemad muust toodangust. Kui näiteks tavalises supermarketis maksab makaronitoodete kilo ühe euro ringis, siis mahemakaroni kilohinnaks tuleb 6 eurot. Supermarketi oliiviõli  maksab umbes 3 eurot liiter, mahetootja juures aga vähemalt 12 eurot liiter. Kui tavalises poes maksab aedoa kilo näiteks 1 euro, siis turul on kilohind 7 eurot, kusjuures kauba juures ei olnud isegi mahetoodangu silti. Siit järeldub, et kui ma kulutan reaalselt söögi-joogi ostmiseks 200 eurot kuus, siis puhtaid loodustooteid tarbides kuluks  vähemalt 3-6 korda suurem summa.  Seega on tarbijatel 3 valikut:
1.     Kulutada ühe kuuga kõik oma säästud mahetoidule ja järgmisel kuul paastuda.
2.     Hakata sööma kolm kuni seitse korda väiksemaid koguseid, kuid see-eest mahedaid. Figuuri nimel tasub kaaluda seda varianti.
3.     Elada nii kaua kui jumal elupäevi annab, aga süüa väetiste, umbrohutõrjete ja putukamürkide abil kasvatatud kraami, kuid mis on siiski tervisekaitse poolt kontrollitud, et mürkide tase ei niidaks kohe jalust maha.
Mis puutub ravimtaimedesse, siis neid kasvatavad Itaalias vastavalt sellele tegevusele spetsialiseerunud talud. Mingit rahvahulkade poolt  initsiatiivi ülesnäitamist ei toimu ja rahvas metsast ning aasalt lisa ei korja. Üldrahvalikult on levinud nipp, et  külmetuse puhul tarvitatakse meega segatud sidrunimahla ja kui see ei aita siis „apteek avita“ kuni antibiootikumideni välja! Mina segan meega ka aaloe mahla, kuid see on itaallaste jaoks liiga mõru ja sellist piinamist nad ei kannata.
Kuna Itaalia on vananeva rahvastikuga riik ja pensionid on siin ikka tunduvalt suuremad kui Eestis ning toiduga seotud teemadele pööratakse palju rohkem rõhku, siis on selge, et aeg-ajalt lubab terviseprobleemide ennetamisele mõtlev  itaallane endale ka kallimat toidukraami. Kuid mingit küünarnukkidega tunglemist mahetoodangu lettide ees ei ole ega saagi olema, sest talutav  hinnavahe oleks  maksimaalselt 30% kuid mitte mingil juhul 300-600%!
Miks aga rahvas ei tegele koriluse ja moosikeetmisega, kuigi aiamaalappe on ka linnarahval? Põhjus on lihtne. See põlvkond, kes praegu on 30-50-aastased, on kaotanud vastavad traditsioonid ja huvid. Selle põlvkonna emad-isad on pealesõjajärgsel elatustaseme paranemise perioodil hoidnud oma võsukesed eemal raskest tööst ja seljaküürutamisest. Kui poest on kõike saada, siis milleks vaeva näha!? See põlvkond isegi häbeneb tegeleda korilusega, mida näitab fakt, et meist kõnniti mööda suure kaarega kui puu otsast pähkleid küünitasime.  Aga päevade viisi kodus pidžaamaga ringi uimerdada ja oma ema-isa kapi taga põõnata ning nende pensionist elada, seda nad miskipärast ei häbene.
 Meil on nüüdseks  suur külmkapp ääreni viigimarja moose täis ja kuna nendest enamus on mõeldud kinkimiseks, siis on ka jõulukingitused kõigile sugulastele ja sõpradele  olemas.  
Anneli Treumuth, 10.10.2013 Pisa, Itaalia
Artikkel on avaldatud ka Võrumaa Teatajas 26.oktoobril 2013 

   

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar