Toskaana on
kuulus kastanikasvatamise piirkond Itaalias. Meil Põhja-Euroopas kasvab ainult
hobukastan, mille viljad pole söödavad. Vahemeremaades aga kasvab harilik
kastan, mille viljad on
aidanud rahval ellu jääda rasketel sõja ja näljaaegadel. Harilik kastan tahab
kasvamiseks vähemalt 600-700 meetrit merepinnast ja vajab rohkesti niiskust,
seega leidub teda mägedes. Haigused ja putukad on viinud suured kastanimetsad
hingusele, aga palju talupojad on mitmetes mägipiirkondades need uuesti
istutanud ja elatuvad kastanitoodete müügist. Käesolev aasta oli liiga põuane
ja taaskord kimbutasid kahjurid, seetõttu langes saak ja tõusid loomulikult
hinnad. Talupojad nõuavad riigilt ikalduse toetust…..kuid mitte sellest ei
tahtnud ma rääkida! Jutt pidi tulema
hoopis kastanipidudest ja laatadest, mis leiavad aset iga-aastaselt just
oktoobris. Niipea kui ilmuvad tänavanurkadele grillitud kastanitega kauplevad
hiigelgrillid, on selge märk sellest, et sügis on käes, kuigi õues võib veel
vabalt temperatuur ulatuda 29 kraadini (nagu näiteks täna, 26.oktoobril, mil
lugu kirjutan). Kuna me oleme Pisa
matkabussi assotsiatsiooni liikmed, siis igal aastal saame kutse osaleda kastanipeol.
Aga kahjuks on alati juhtunud nii, et
kui registreerimistasu tormame maksma on osavõtjate arv juba täis. Sel
aastal lõpuks õnnestus saada jalg ukse vahele, maksime 25.- eurot nägu ning jäime õhinal pidu ootama. Programmi
pealkiri tõotas maksimaalset lõbu ning pillerkaar pidi kestma kaks päeva.
Sõitsime turismitallu kohale täpselt programmis määratud kellaajaks st. 15.30
mil pidi algama muusika ja grillitud
kastanite maiustamine ning rohke veiniga allaloputamine. Hetkel, mil neid ridu
kirjutan, on möödunud juba kolm ja pool tundi ning mingit pidu pole ollagi.
Kohal on umbes 25 matkabussi ja vähemalt 60 inimest, kõik jutlevad gruppides,
istuvad rahulikult pinkidel, peletavad sääski. No mis siis, et ei alanud pidu
kell 15.30 !!! grillpannide tooja hilines ja muusik jäi haigeks, lööge laulu
kui igav on, iga väikese asja pärast pole vaja viriseda! Ja kell 20.00
algab õhtusöök, seega midagi pole ju
katki. Iga kord kui kirjutan artikleid Itaaliast, mõtlen, et nüüd aitab
irooniast!!!! Annan alati endale tõotuse, et edaspidi kirjutan vaid rõõmust
rõkkavaid ja üdini positiivseid lugusid…..aga ei õnnestu. Mitte ei harju ära, et kõik üritused algavad
heal juhul vähemalt paaritunnise hilinemisega, aga halvemal juhul viietunnise
viivitusega. Eestlased oleks selle aja
peale ammu löönud kokku õlle ja viinaklaase, kuid itaallased vahivad
kristallkainelt üksteisele otsa ja ei nurise.
Tund aega on veel kannatada, juba on läinud pimedaks, rahvas jalutab
ringi taskulampidega. Kes ütles, et itaallased on temperamentsed, see näidaku
mulle ühte koleerikut sel maal! Ma ise pole küll kedagi kohanud. Kui Beppe
Grillo välja arvata (aga selle jätame teiseks korraks).
Kell 19.50
hakatakse tõesti lauda katma ja peagi tuuakse kohale leib ning vein. Sellele
järgnevad vaagnad eelroogadega, singid, juustud ja soojad õlis friteeritud
saiakesed. Niipea kui suupistete vaagnad tühjaks saavad, tuuakse kohe esimene
pearoog milleks on seene-risotto ja seejärel teine pearoog: tagliatelled
metssea-raguuga. Veini voolab ojadena ja
lauale kantakse teine käik. Selleks on metssea carre` ja pardipraad
ahjukartulitega, lisandiks salat. Lõpetuseks tuuakse lauale kuum õunakook,
kohvi, oma talus valmistatud amaro- liköör ja viinamarjaviin grappa. Muide kõik
toidud on talu ümbrusest. Neil on lopsakaim juurviljaaed ja priskeimad pardid,
mida eales olen näinud. Jahimehed jalutavad ringi püssid seljas ja metsloomad
kütitakse sealtsamast mägedest. Enne pidu lugesin internetist, et kastanitest
saab teha vähemalt 160 erinevat toitu kuid sellel nn. kastanipeol pole neist
ühtegi! Järgmisel hommikul kell kümme on kogunemine ja igale perekonnale
antakse kätte kotitäis kastaneid. Neile tuleb ise terava noaga teha sisselõiked ja seejärel suurte pannide
peal grillida. Pannide põhjad on pisikeste augukestega ja grillimine käib
suures kaminas elava tule peal. Meie
kastanid saavad valmis, kuid veini veel pole. Asi on selles, et grillitud
kastanid on üsnagi jahused ja ilma veinita neid ei sööda. Samas aga on kellaaeg
veini joomiseks liiga varane. Niisiis tuleb oodata veel paar tunnikest, et
veini rüübata tunduks juba sündsam.
Niipea kui kell saab üks kantakse lauale ahjus küpsetatud imemaitsev
lasagne. Selle lõunasöögi nimetus oli programmis „pranzo libero“ ehk „vaba
lõuna“, mis tähendab seda, et igaüks võib lauale tuua lisaks ka kodunt
kaasavõetud kraami. Naised toovadki
liudadel rulaade, salateid, saiakesi ja mehed limoncellosid ning muid
omavalmistatud likööre. Kõik muidugi ülimaitsvad. Lõpuks mängime veel tombolat, mis on umbes
bingo-loto taoline mäng, aga palju huvitavam. Kui 6 eurot ilma võitmata saab
maha mängitud, algab kojusõit.
Olen
Itaalias käinud nii mitmetelgi pidudel: pulmas, ülikooli lõpupeol,
naistepäevapeol ja nüüd siis kastanipeol, kuid need on olnud ainult ühed suured
söömapeod. Lõpetuseks võin öelda, et itaallased oskavad süüa, kuid nad oskavad
ka juua. Purjus inimest pidudel ei näe ja peo lõpus piirdutakse alati vaid ühe
pitsi kangemaga. Seda kunsti eestlased pole selgeks saanud.
Avaldatud "Eesti Ekspressis" ja "Võrumaa Teatajas" 29. oktoober 2013
Avaldatud "Eesti Ekspressis" ja "Võrumaa Teatajas" 29. oktoober 2013
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar