Crostata on marmelaadiga valmistatud kook. Marmelaadi nime tohib kanda tegelikult ainult apelsinidest valmistatud "tahke moos". Teised marjad peavad leppima selle teadmisega, et neist keedetakse lihtsalt moosi, nn. composta või confettura. Crostata on itaallaste peakestes fikseeritud aga koogina, mida küpsetatakse vaid talvel, sest suvel süüakse ju jäätist. Olen leidnud sellele ka paar õigustust. 1. ka meie teeme piparkooke vaid talvel, mitte Jaanipäevaks 2. suvel on niigi kuum ja kui siis veel praeahi käiku lasta, muutub köök krematooriumiks. Talvel seevastu on mõnus kui praeahjust soojus ja magusad lõhnad kodus ringi hõljuvad.
Crostata peale sobib nii vaarika, mustika, aprikoosi, jne.jne....kui ka muidugi VIIGIMARJA moos.
Taigna nimi on pasta frolla, mis valmistatakse nii:
100 gr võid (ruumitemperatuuril)
150 gr suhkrut
300 gr jahu
1 muna tervelt ja üks munarebu
Või tuleb puulusika ja suhkruga segada, siis jahu, seejärel muna ja üks munakollane ,võib lisada ka riivitud sidrunikoort. Käed peavad olema külmad ja vormida tuleks sellest segust üks taigna pall. mis pannakse toidukilesse mähitult pooleks tunniks külmkappi puhkama.
Seejärel jätta umbes kolmandik taignast eraldi ja kaks kolmandikku suruda näppudega koogivormi. Eraldi pandud taignast tehakse koogile kenad triibud. Taignale võõbatakse kiht moosi, seejärel asetatakse paika ribad ja küpsetatakse 180 kraadi juures 30 minutit. Head isu! NB! Magusa kõrvale sobib vaid dessertvein, näiteks jumalik MARSALA.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar